Skip to content

Vårens konstresa går till Blekinge

Välkomna på en ny dagsutflykt i konstens, arkitekturens och naturens försommartecken till BLEKINGE – Sveriges trädgård –lördagen den 13 maj 2017.

Sölvesborg – Karlshamn – Ronneby – Karlskrona

Med på resan har vi även denna gång: Thomas Kjellgren, konstkritiker, tidigare chef för Kristianstad konsthall och Grafikens hus, Mirókännare, kulturskribent …

Tingshuset i Sölvesborg
Listers Härads Tingshus

Tingshuset i Sölvesborg ritades av arkitekten Erik Gunnar Asplund och byggdes mellan 1918 och 1921.
Byggnadsstilen brukar kallas för nordisk klassicism eller 20-talsklassicism och hör till Asplunds tidigare byggnadsverk.

Huset betraktas idag som en av svensk arkitekturhistorias riktiga pärlor och lockar till sig intresserade besökare från hela världen. Huset är byggnadsminne och ägs av Sölvesborgs kommun. Från 2012 har ett restaureringsprojekt inletts med målet att återgå till ursprungligt utförande i bl. a. tingssal och nämndemannarum. Ett par mindre rum har återställts med 1920-talets färgsättning och inretts med en utställning om tingshusets tillkomst.

 

Martinssonska Gården i Karlshamn

Skulpturer av Johnny Martinsson tillsammans med verk av Thure Wahlström, Oscar Wickström och Per Serre.

Skulptören Johnny Martinssons konstnärliga uttryck har präglats starkt av hans uppväxt på ön Tärnö och livet vid havet. Med sina konstverk utforskar han kraftfälten i skeppens linjer, vattnets rörelse, spantformerna och segeldukarnas ytor. Del av text: Thomas Kjellgren

Totalt finns det elva rum att utforska på museet inklusive Johnnys verkstad där han fortfarande arbetar. Det finns även en utegård där de större skulpturerna visas upp.

 

Villa Vassen, Ekenäs, Ronneby

Här äter vi specialkomponerad lunch för oss i en av de typiskaBlekingska trävillorna vid vattnet med utsikt mot Karön och skärgårdslivet. Här möter även Fredrik von Platen upp, arkitekt och ordförande i Ronneby konstförening och som följer med oss till Kulturcentrum och Karlskrona.

 

Ronneby Brunn

Vi passerar anläggningen och parken.
År 1705 hittade man en källa med järnhaltigt vatten vid Ronnebyåns västra strand. Detta var början till Ronnebys kurortshistoria. Det nya Brunnshotellet från 1961 har ritats av arkitekterna Sten Samuelsson och Fritz Jæenecke.

 

Ronneby Kulturcentrum – Konsthall
Tidigare Kockums emaljeringsverk

Habitatet – Ludvig Ödman


Populärkultur och det nygotiska är något som kännetecknar hans arbete. Även svenskt ”allmoge” och rustika hantverkstraditioner är en källa till inspiration. Inte nödvändigtvis för att han är inspirerad av dem rent visuellt, utan mest för det brukade. Hantverk och bruksföremål som används, repareras – om och om igen.

Loading Faces – Lasse Skarbovik


Han är en av grundarna till Stockholm Illustration, men arbetar nu som freelance för uppdragsgivare i hela världen. Förutom illustrationer har han producerat en mängd verk för både inredning och offentlig gestaltning. Den senaste tiden har han även designat mönster för textila kollektioner.

 

Karlskrona konsthall
Karlskrona konstförening, ordf. Lena Olsson tar emot.

I Helmtrud Nyströms måleri speglas ofta ett dubbelt främlingskap. Dels genom de olika gestalter som rör sig i bilderna och verkar isolerade från varandra, och dels genom den omgivande naturen som ter sig mystiskt främmande. Bilderna är ofta rebusartade med många tolkningsmöjligheter. Nyström ser vår uppfattning och föreställning om landskapet som något i ständig förändring. Helmtrud Nyström har deltagit i ett stort antal utställningar och biennaler i Sverige och utomlands och är representerad på många museer.

Elisabet Svensson vill gestalta, ge visuellt uttryck åt idéer, tankar och åsikter; ge dem en kropp så att även vi kan se dem. Hon har gett visuell kropp åt hus,hundar, växter. Hennes hus ger mig en slags utanför-kroppen-upplevelse. De är varken modeller (som ger överblick) eller dockskåp (som ger inblick), utan slitna, slutna och mycket, mycket äldre än jag. De är exponerade tillsammans men jag uppfattar dem som solitärer, tillfälligt placerade på ett och samma ställe för betraktarnas skull. Trots att jag accepterar att konstverk inte är rebusar och att representationsbegreppet är diskutabelt, kan jag inte låta bli att fundera över husens betydelse. Jag föreställer mig att de berättar om goda tillstånd, som – bofasthet!” Utdrag från text av Annika Ekdahl i katalog till utställningen Den begravda hunden, Kristianstad konsthall 2003.

 

”The Kulenovic Collection”

Fredrik von Platen berättar i bussen till Karlskrona och guidar oss på plats. På detta museum i Karlskrona (öppnas enbart för oss) ska vi se denna utställning som bland annat inkluderar verk av da Vinci, Rembrandt och van Gogh.

 

Tidsplan

  • 08.30 Avfärd med buss från Kasernplan, Landskrona.
  • 09.10 Avfärd Circle K Malmövägen, Lund (Upphämtning Malmö, Lund, Lomma etc.)
  • 10.30 Fika utanför Tinghuset i Sölvesborg, Thomas Kjellgren möter upp.
  • 10.50 – 11.25 Visning, guidning av Tingshuset.
  • 12.00 – 12.40 Karlshamn: Martinssonska Gården.
  • 13.15 – 14.15 Lunch på Villa Vassen i Ronneby.
  • 14.30 – 15.15 Ronneby konsthall/kulturcentrum.
  • 16.00 – 16.30 Karlskrona konsthall. Konstföreningens ordf.
  • 16.35 – 17.20 Karlskrona – The Kulenovic Collection. Fredrik von Platen guidar.
  • 18.25 – 19.00 Fika macka: Rastplats Norje/Pukavik.
  • 20.30 Cirka. Ankomst Circle K Malmövägen, Lund.
  • 21.00 Cirka. Beräknad ankomst Kasernplan, Landskrona.

 

Pris 700 kr för medlemmar (andra konstföreningar +50 kr och övriga +100 kr) inkl: buss, fika i Sölvesborg, lunch, entréer, guidningar och förfriskningar i bussen.  Macka på rastplats Norje/Pukavik på hemfärden.

Lunchalternativ: Anges i samband med anmälan. Vatten, kaffe och kaka ingår. Övrig dryck – öl/vin – beställs och betalas av var och en på plats.

Alternativ 1: Wallenbergare på svensk hjort och rådjur med säsongens färska grönsaker.
Alternativ 2: Panerad färsk sejfilé med hemlagad remulad, säsongens färska grönsaker.

Baguette på hemfärden: Anges i samband med anmälan.

Alternativ 1: Skagenröra.
Alternativ 2: Kyckling, sweet chili

Förfrågningar och anmälningar, även lunch och baguette, snarast till Landskrona konstförenings ordförande Mia Widell på e-post mia@landskronakonstforening.se

Inbetalning på Bankgiro 183-9828.

OBS! Begränsat antal platser – Först till kvarn – Medlemmar Landskrona konstförening har förtur

 

Välkomna att följa med på ännu en upplevelserik och prisvärd dag!
Styrelsen

 

Back To Top