Skip to content

Följ med till Jylland!

Följ med på konstresa till Jylland för Landskrona konstförening – Konsthallens vänner samt inbjudna 29 september – 1 oktober 2017.

Fredag 29 september. Avresa med buss från Landskrona kl. 08.45. Påstigning även möjlig i Lomma kl. 09.15 och Hyllie 09.45. (Exakta platser meddelas i separat avresemeddelande.) Via Öresundsbron kommer vi till Själland och fortsätter därefter mot Fyn och Jylland. Under resan berättar vår ciceron, Thomas Kjellgren, tidigare chef för Kristianstad Konsthall, om det vi kommer att få se och blandarbakgrund och analys på ett givande vis. Första konstbesöket blir redan på Fyn, där vi stannar i Odense för ett spännande besök på Brandts. Under dagen ingår lunch.

Brandts Klædefabrik var ett tidigare industriområde från början av 1900-talet. Verksamheten här började som ett litet färgeri och 1869 öppnade en klädesfabrik med tio anställda. 1920 var det Odenses största arbetsplats med över 600 anställda. År 1973 hade företaget sitt bästa år, men hamnade sedan i kris och lades ned 1977. På området, som omfattar Brandts Klædefabriks gamla hus, ligger idag bland annatCafe Biografen, konsertplatsen Magasinet och Det Fynske Kunstakademi.

Vi får en guidad visning av konstmuseet Brandt som består av dansk konkret och konstruktiv konst samt en representativ lokal konstsamling från Fyn med omnejd. Dessutom finns dansk konst från 1750 ochframåt, av till exempel Jens Juel, Dankvart Dreyer, P.S. Krøyer och H.A. Brendekilde, samt nya verkav Harald Giersing, Vilhelm Lundstrøm, Olaf Rude och Vilhelm Bjerke Petersen.

Under eftermiddagen gör vi ett intressant stopp på Trapholt Museum. Den permanenta samlingen är intressant och omfattar ikonisk dansk möbeldesign och konsthantverk. Museet har permanenta utställningar av möbler av Nanna Ditzel, målningar av Richard Mortensen samt Arne Jacobsens Kubeflex-modulhus. Trapholt planerades från 1982 och en arkitekttävling vanns av arkitekterna Boje Lundgaard och Bente Aude och landskapsarkitekten Svend Kirkegaard. En av höstens många intressanta utställningar heter ”Danish Modern – Syv Danske Vidundere” med utgångspunkt i Trapholts egna möbelsamling, som täcker dansk design från år 1900 fram till idag.

2017 visas dessutom en konstutställning av den samtida danske konstnären Michael Kvium, ”Think Bigger”. Verken är tillkomna 2008-2016 och handlar om de roller vi människor spelar, självpåtagna och tilldelade. Utställningen har fått lysande recensioner.

Tidig kväll checkar vi in för två nätter i Kolding på Jylland, på mysiga Kryb-i-Ly Kro. Tvårätters välkomstmiddag (exkl. dryck) ingår.
Lördag 30 september. Frukostbuffé på hotellet. Idag blir det heldag på Jylland och vi kommer få uppleva det mesta av det bästa i Ebeltoft, Silkeborg och 2017 års kulturhuvudstad Aarhus.

Vi åker norrut mot Ebeltoft för att inleda dagen med ett besök på Glasmuseet Ebeltoft. Vart tionde år visas utställningen Young Glass, så även 2017. Utställningen är ett riktmärke för vad som åstadkoms på den yngre glasscenen och museet är en tongivande aktör även internationellt.

Aarhus, landets näst största stad, är en av dagens verkliga höjdpunkter. ARoS, Aarhus Kunstmuseum omfattar såväl klassisk dansk guldålderkonst som moderna verk och det helt samtida. Medan vi är påplats ges tre aktuella utställningar: först av allt ”AROS/New Nordic Dodda Maggý” som är en spännande isländsk, kvinnlig konstnär (utställningen invigs 23 september).

”AROS Human Nature” – som är en utställning om människans natur och dragning till natur, religionoch filosofi. Utställningen består av verk ur samlingarna, framför allt danskt landskapsmåleri, samt inlån. Slutligen finns även utställningen ”No man is an island – The Satanic Verses”, vilken avhandlar vår tids ekonomiska och sociala utmaningar.

På museets tak har konstnären Olafur Eliasson placerat sitt verk ”Your rainbow panorama” som snabbt blivit ett landmärke. Den lokala pressen skrev om konstnären att han gett London en sol, New York vattenfall och nu Aarhus en regnbåge. Konsthantverk och design finns överallt i staden med anledning av kulturhuvudstadsåret. Det blir lite tid på egen hand för egna upptäckter samt möjlighet att äta lunch.

Aarhus är en av Nordens äldsta städer och dessutom Jyllands gastronomiska huvudstad. När det blivit dags för lunch, passa på att smaka på det nordiska köket med färskfångad fisk från Västerhavet och Aarhusbukten, nypotatis från Samsø, och andra dagfärska råvaror från halvön Djursland. Håll gärna ett öga på hemsidan www.visitaarhus.dk för all konst och arkitektur som är aktuell under Aarhus kulturhuvudstadsår.

I Silkeborg finns Museum Jorn (tidigare Silkeborg Kunstmusem) uppkallat efter konstnären Asger Jorn.
Den fina samlingen omfattar Jorns konst samt verk av andra COBRA-konstnärer samt av konstnärer som inspirerade Jorn t ex Picabia, Leger och Max Ernst. Aktuell utställning en spännande retrospektiv av den amerikanska fotokonstnären Cindy Sherman.

Söndag 1 oktober. Frukostbuffé på hotellet. Vi checkar ut och tar oss söderut mot den tyska gränsen. I byn Neukirchen ligger Seebüll och Emil Nolde-museet i ett särpräglat marsklandskap, som påminner inte så lite om Holland.

2017 år är det 150 år sedan Emil Nolde föddes och museet firar med en utställning betitlad ”Meisterwerke”. Museet omfattar Emil och Adas boningshus, en nästan bunkerliknande kub, den älskade trädgården och därtill en separat utställningslokal.

Emil Nolde fick som bekant näringsförbud av naziregimen. På plats kan man kan lätt föreställa sig hur han var beroende av att spana ut över det flacka landskapet för att upptäcka eventuella besökare och kontroller för att gömma sitt måleri. Han övergav under en period oljan och målade sina s.k ”omålade bilder” – enligt hans eget uttryck – i akvarell. Det blev bortåt ett tusental. Ett besök här är synnerligen berörande och minnesvärt.

Väl på den danska sidan gränsen igen besöker vi Tönder Kunstmuseum. Under 2017 har man en intressant utställning med skulptur som döpts till ”Henry Moore – gränsen till Norden” med viktiga inlån av den brittiske skulptörens verk. Vi passar på att förlägga vår lunchrast till Tönder.

Efter detta besök sätter vi oss tillrätta i bussen för att låta vår ciceron Thomas Kjellgren sammanfatta helgens alla konstupplevelser medan vi åker tillbaka hemåt via Fyn och Själland.
Det blir en rast på återresan och vi beräknas vara tillbaka i Hyllie, Lomma och Landskrona ca kl. 20.00-20.30 resp. 21.00.

 

Datum:
Fred-sönd 29 september-1 oktober 2017 (2 nätter/3 dagar)

Pris:
SEK 5.995:-/person i delat dubbelrum (baserat på 36-45 deltagare)
SEK 6.495:-/person i delat dubbelum (baserat på 25-35 deltagare)

I priset ingår:
Modern turistbuss för samtliga transporter
2 övernattningar i delat dubbelrum på beskrivet hotell inkl. frukostbuffé
Lunch inkl. 1 måltidsdryck dag 1
Välkomstmiddag exkl. måltidsdryck dag 1
Middag exkl. måltidsdryck dag 2
Avskedslunch inkl. 1 måltidsdryck dag 3
Entré och guidade besök enligt följande:
Brandts i Odense, Trapholt Museum, Ebeltorft Glasmuseum, Aarhus Kunstmuseum AROS, Museum Jorn i Silkeborg, Nolde-museet Seebüll, Tönder Kunstmuseum.
Medverkan av konstciceron (Thomas Kjellgren) under hela resan
Medverkan av resvärd från konstförening Mia Widell
Skatter och lagstadgade avgifter (paketresemoms 2,67 %)

Frivilliga tillägg:
Enkelrum: 700:-
Solid avbeställningsskydd: 195:- (omfattar resebelopp < 6.000:-)
eller 285:- (omfattar resebelopp 6.001-9.000:-)

Transport:
Modern turistbuss med erfaren chaufför för samtliga transporter.
OBS! Tag med pass eller nationellt ID-kort eftersom gränskontroller företas igen och vi korsar även
dansk-tyska gränsen.

Logi:
Best Western Kryb-i-Ly Kro, 4**** Det klassiska kro-hotellet ligger strax öster om Kolding och har avslappnad, professionell och personlig service. Det finns 77 rum, välrenommerat kök, bar, inomhuspool och bastu. www.krybily.dk

Villkor:
Resan är beräknad på 25-45 betalande deltagare enligt ovan. BK Travel Solutions förbehåller sig rätten att justera priset med hänsyn till prisändringar som ligger utanför kontroll t ex valutakursförändringar, lokala skatter eller minskat deltagarantal. Resans pris anges i SEK och är beräknad på aktuell dagskurs (DKK 1,31). Särskilda resevillkor gäller och bifogas anmälningsfakturan, vilken betalas på 14 dagar.
Slutlikvid erläggs mot erhållande av faktura ca 30 dagar före avresa. BK Travel Solutions har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet.

Information och anmälan: BK Travel Solutions AB Box 4052 203 11 MALMÖ
Tfn 040-60 60 220 (månd-fred 09-16) eller info@bktravelsolutions.se
Sista anmälningsdag: 29 juni. Först till kvarn! Begränsat antal platser…

 

Back To Top